II. Az enneagram alapelvei

Az enneagram kilenc eltérő személyiségtípus dinamikus működését írja le, ahol az egyes számok egy-egy típust jelölnek. A valós életben az egyén számára mind a kilenc típus jó ismerős, azonban ezek közül egy-két típus leírásában különösen magára fog ismerni. Ezek között keresendő a saját alapvető személyiségtípus.

FONTOS, hogy a enneagram szerint te nem a személyiségtípusod vagy, hanem csupán tudatosan-tudattalanul ennek a személyiségtípusnak a mintázatában élsz, ezeket az érzelmi, gondolati, energetikai mintákat követed (ego-fixáció).

Az enneagram néhány ismérve

  • Az enneagram alapja egy személyiség leíró rendszer, amely kilenc eltérő archetipikus működést ír le.
  • Nem csupán személyiségtípusok árnyalt leírását adja, hanem egyéni fejlődési utakra, kölcsönhatásokra és veszélyzónákra hívja fel a figyelmet.
  • Az enneagram szerint mindenki ezen típusok egyikébe tartozik (alaptípus), még ha lehetnek is más típushoz tartozó vonásai. Az alaptípusa leírásában nem minden vonatkozik rád, mivel az alap leírások egyszerre próbálják jellemezni az egyes típusok egészséges, átlagos és egészségtelen tulajdonságait, amely kire-kire a saját szintjétől függően másképpen illik.
  • Az 'ennea' szó görögül kilencet, a 'gram' pedig 'ábrázolás', 'leírás' jelent. Az enneagram rendszerét vizuálisan egy 9 ágú csillagszerű alakzattal szokták ábrázolni, ahol az egyes vonalak (vagy nyilak) grafikai utalások az enneagram belső dinamikájára.
  • Az enneagram számokat használ az egyes típusok jelölésére, mivel a számok semlegesek - az egyes típusok hozzáállásának és viselkedésének teljes tartományát jelölik, anélkül hogy pozitív vagy negatív értéket határoznának meg. A pszichiátriában használt címkéktől eltérően, a számok elfogulatlan és rövid módot adnak arra, hogy sokat jelezzenek egy személyről anélkül, hogy az pejoratív lenne. A számok itt nem jelentenek rangsort, a nagyobb szám nem jobb, mint egy kisebb.
  • Az egyes típusokra jellemző jellegzetes reakciók és energiaformák kora gyermekkorban rögződnek úgynevezett ego-fixációk formájában, és mint ilyenek - a legtöbb ember számára tudattalanul - egy egész életet végigkísérnek, rosszabb esetben levezényelnek!
  • Az enneagramot nem az emberek beskatulyázására alkották meg, hanem azért, hogy a rejtett, ugyanakkor mégis tipikus ego-mintázatok felismertetésével utat kínáljon egy tudatos, környezetével összehangolt, felébredett élethez.
  • Magában véve a kilernc típus egyike sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Az egyén fejlettségétől függ, hogy miként éli meg ezeket az alapstruktúrákat, és ami még fontosabb, mit hoz ki belőle.
A személyiség enneagramja

A személyiség enneagramja kilenc drámaian eltérő módját írja le annak, hogy látjuk és éljük meg a világot. Az egyes típusokhoz jellemző gondolkozási érzelmi és cselekvési minták tartoznak, amelyek a fájdalmastól a felszabadultig, számos szintem juthatnak kifejezésre. Annak megértése, hogy az egyes típusok hogyan éreznek belülről,  térképet adnak számunkra a megértéshez. Mindaz a kiszámíthatatlan bonyodalom, amit a főnökök, szülők, munkatársak, párkapcsolatok, sőt mi magunk is okozunk magunknak, hirtelen értelmet nyer, ha képesek vagyunk a saját perspektívánkból kilépni, és meglátni az egyes világnézetek mögött meghúzódó - többnyire rejtett - motivációt.

Nyelvezetét tekintve az enneagram a személyiség dinamikájának leírásához egy  vallástól és kultúrától független egyetemes nyelvet használ, amely leginkább a spiritualitással és a pszichológiával rokonítható.