ESZA Enneagram személyiség Alapteszt az önismerethez
ESZA projekt

Az ESZA teszt az oldal fenntartója által kidolgozott személyiség feltérképező rendszer, amely alapjait tekintve az Open-Source Psychometrics Project álal fejlesztett Enneagram of Personality Scales mérési módszerére és adataira támaszkodik, annak továbbfejlesztett változata.

Háttér

A "személyiség enneagrammja" egy személyiség modell, kilenc személyiségtípussal, és a köztük meglévő speciális dinamikus kölcsönhatások elméletével. A ma közismert személyiség enneagram leírását az 1970-es években dolgozták ki. Ezt az elméletet az évek során sokféle ember és csoport kutatta, fejlesztette vagy egészítette ki, ami miatt sem teljesen egységes enneagramról, sem végleges tesztről nem lehet beszélni. Az összes korábbi enneagram tesztet az egyes szerzők fejlesztették ki, intuícióik és saját személyes elképzeléseik alapján, tételeket generálva és rendelve hozzá az egyes enneagram típusokhoz. Ennek a módszernek az a problémája, hogy nem léteznek olyan kérdések és kitételek, amelyek csak egy típust érintenek, a többi típusra pedig egyáltalán nem jellemzők.

Az ESZA teszt módszere azon alapul, hogy minden egyes kérdést több ezer olyan tesztelő értékelt, aki már korábbról rendelkezett enneagram ismeretekkel, és tudta a saját személyiségtípusát. Így az egyes kérdések egy idő után saját magukat kalibrálták be, hogy melyik típus milyen mértékben ért egyet azzal vagy utasítja el azt. Az így bekalibrált kérdések már nagyobb biztonsággal segítik a tesztelő személyiségének feltérképezését. Ez képezi tehát az ESZA teszt elméleti alapját.

Ennagram teszt értékelés

Néhány adat a tesztről


Az ESZA teszt publikálásának időpontja:
 2020. október 5.


Az eddig elvégzett nagy tesztek száma:  18945 

A mai napon elvégzett nagy tesztek:  17  

Kipróbálom a tesztet »