Enneagram típusok kifejtése

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1-es - A tökéletességre törekvő

Egyéb elnevezései: A reformer, az aktivista, a szervező, a moralista, a tökéletességre törekvő

Az EGYESEK azon vannak, hogy a dolgokat még jobbá tegyék, mivel úgy gondolják, hogy soha semmi nem elég jó. Ez tökéletességre törekvővé teszi őket, olyasvalakivé, aki szereti megreformálni a dolgokat, és aki arra vágyik, hogy rendet teremtsen az örökké jelenlévő káoszban.

Hiedelmek a típus kapcsán

Az Egyeseket gyakran írják le “rendmániásnak” vagy rugalmatlannak. Valójában az, hogy az Egyesek mi mellett tartanak ki mereven, és hogy mit tartanak jónak vagy rossznak, mindegyiküknél a belső sztenderdjük függvénye, és ez igen sokféle lehet. Így például, ha egy Egyesnek az a sztenderdje, hogy a rugalmasság a helyes és időszerű, míg a pedantéria és a rend csak a időpocsékolás, akkor ez a(z Egyes) személy nem lesz különösebben pedáns és el fogja ítélni mások rugalmatlanságát.

Az alapvető princípium, melyet szem elől tévesztettem

Mi mindannyian egyek vagyunk, és úgy tökéletesek, ahogy vagyunk.

Amiben hinni kezdtem e helyett

Az emberek nincsenek elfogadva annak, akik. Elvárás tőlük a “jó” magatartás, mint magától értetődő. A “rossz” magatartás , ahogy a “rossz” megnyilvánulások is negatívként és büntetésre érdemesként kerül megítélésre.

Az alkalmazkodó stratégia, melyet e miatt a hitem miatt kifejlesztettem

Megtanultam szeretethez és kellő önbecsüléshez jutni azáltal, hogy jó vagyok: A dolgokat felelősséggel, korrekt módon és tudatos odafigyeléssel végzem el, megcélozva a saját belső magas mércéimet, követve a szabályokat. Magamba folytottam a haragot, ami belső feszültséggel és egyfajta keserűséggel jár.

Típusos idézetek

“A még fel nem ébredt elme hajlamos rá, hogy hadakozzon a dolgok fennálló rendje ellen”
Jack Kornfield

-

Így kell jól csinálni, megmutatom, hogyan!