Enneagram típusok kifejtése

1

2

3

4

5

6

7

8

9

4-es - Az individualista

Egyéb elnevezései: a művész, a romantikus, a tragikus áldozat, a különleges ember, a különc

A NÉGYESEK önmaguk belső észleléseire irányulnak, és a tapasztalataikat úgy értelmezik, hogy ők valami mások, valami különlegesek. A másoktól való különbözőségüket hajlamosak egyszerre adományként és átokként értelmezni: adomány, mivel kiemeli őket azok közül, akiket ő átlagosnak vél, és átok, mivel úgy tűnik, hogy ez a vélelmezett különlegesség gyakran el is választja őket a boldogságnak azoktól az egyszerűbb formáitól, melyeket mások készséggel és látható örömmel tudnak élvezni.

Hiedelmek a típus kapcsán

Sok ember hiszi azt, hogy a Négyeseket az érzéseik uralják, és nem lehet rájuk számítani. A Négyesek azonban gyakran maradnak szilárdak az erős érzéseik/érzelmeik ellenére, és elhivatottan hajtanak végre nagy dolgokat mindaddig, amíg az aktivitás mozgásban tartja őket. Kész tehetségük van ahhoz, hogy a szokványost rendkívülivé tegyék.

Az alapvető princípium, melyet szem elől tévesztettem

Lénye legbelsejében mindenkinek mély és teljes kapcsolata van mindenki mással és minden dolgokkal.

Amiben hinni kezdtem e helyett

Az ember átéli saját eredeti kapcsolatainak fájdalmas elvesztését, amihez hozzá társul az elhagyatottság érzése, és az, hogy az ember elhibázott valami fontosat.

Az alkalmazkodó stratégia, melyet e miatt a hitem miatt kifejlesztettem

Megtanultam, hogy folyamatosan keressem az ideális szeretetet vagy hogy megtalálja azokat a tökéletes körülményeket, melyek között újra szeretve, egésznek és teljesnek érezhetem magam. Kifejlesztettem az elhibázottnak vagy elvesztettnek vélt dolgok iránti vágyódás és irigység érzését.

Típusos idézetek

“A boldogság jót tesz a testnek, de az elmeerejét csak a bánat fejleszti igazán.” Marcel Proust

“Jobb nagyot kortyolni a mélységes bánatból, mint felszínes örömöket kóstolgatni.” William Hazlitt

Mentsetek meg! Meg kell találnom önmagam!