Enneagram típusok kifejtése

1

2

3

4

5

6

7

8

9

8-as - A kihívó

Egyéb elnevezései: A vezető, a védelmező, a vállalkozó, a független ember, a Szikla

A NYOLCASOK nem szeretik, ha akár mások, akár a körülmények ellenőrzés alatt tartják őket. Eltökélt szándékuk, hogy a sorsukat a határozottan a kezükben tartják. A NYOLCASOK erős akaratúak, határozottak - olykor ellentmondást nem tűrőek -, gyakorlatiasak, átgondoltak és energikusak. Hajlamosak a dominanciára. A külső kontroll elutasítása az NYOLCASOKNÁL gyakran abban az igénybe torkollik, hogy inkább ő maga kontrolláljon másokat.

Hiedelmek a típus kapcsán

Sokan úgy érzékelik, hogy a Nyolcasok egyszerűen csak folyamatosan “kint vannak magukból”: agresszívek, makacsok, kemények és túlzásba menők. Valójában a Nyolcasok nagyon is tudnak visszafogottak és csendesek lenni, ahogy adakozók, nagyvonalúak és szelídek is, ami részben a Nyolcasok jellegzetes “minden vagy semmi” viszonyulásából adódhat, de a nőknél szerepet játszhat ebben az a kulturális fék is, hogy fogják vissza a parancsoló modorukat.

Az alapvető princípium, melyet szem elől tévesztettem

Mindenki ártatlansággal kezdi, frissen érkezik a pillanathoz, és mindenki képes érzékelni az igazságot.

Amiben hinni kezdtem e helyett

Ez egy kemény és igazságtalan világ, amelyben az erős kihasználja a gyengébbet, ami ellen fel kell lépni.

Az alkalmazkodó stratégia, melyet e miatt a hitem miatt kifejlesztettem

Megtanultam, hogy erős és határozott legyek, érvényesítve a saját igazamat, és elrejtve a sérülékenységemet. Mindezt azért teszem, hogy megvédjem magamat és másokat, továbbá hogy tiszteletet vívjak ki, és hogy értékesnek érezhessem magam. Kifejlesztettem egy nagy, erőteljes, és vágy teli energiát, és oda jutottam, hogy jobbára a saját megérzéseimben bízok.

Típusos idézetek

“Vagy találunk ott utat, vagy építünk egyet!” Hannibal

“Az embernek minden emberi konfliktus kezelésére olyan módszert kell kifejlesztenie, amely megakadályozza a bosszút, az agressziót és a megtorlást. Egy ilyen módszernek csakis a szeretet lehet az alapja.” Martin Luther King

Kőkemény vagyok: úgy táncoltok, ahogy én fütyülök!