Enneagram típusok kifejtése
Az Enneagram 9 típusa

Íme egy rövid áttekintés a kilenc ennea-típusról. A legfontosabbaktól kiindulva megismerheted az egyes típusok fő motivációit (fő vágy, fő félelem, fő gyengeség, fő követelés) a lehetséges szárnyaikat, a stresszszámaikat és még sok mást!

Az Enneagram egy személyiségfeltáró és -tipizáló rendszer, amely kilenc jellegzetes személyiségtípusba tömöríti azt, ahogy az emberek látják és értelmezik a világot. Ez egy hihetetlenül hasznos eszköz önmagad és mások megértéséhez.

Az emberek általában csak egy enne-típusba tartozak, de ez a nyers besorolás az Enneagramnak csak a felszíni része. Minél jobban belemélyedsz az Enneagramba, annál inkább rájössz, hogy sokkal többről van szó, mint csupán kilenc típusról. Valahol azonban el kell kezdeni, és itt jön ez a rövid áttekintés a kilenc ennea-típusról!

Hogyan találhatom meg a saját típusomat?

A legtöbb személyiségtipizálásó rendszerrel ellentétben a saját típus mgtalálása itt nem olyan egyszerű, hogy pusztán elvégzünk egy tesztet, és az eredményre hagyatkozunk. Az enneagram-teszt mindenképpen hasznos, de nem javaslom, hogy csak a teszteredményre hagyatkozz. Az enneagram tesztek ugyanis főként a tulajdonságaid tesztelésére támaszkodnak, ami hasznos, de nem a tulajdonságok határozzák meg enneagram típusodat. A motivációs rendszered az, ami meghatározza ennea-típusodat.

A típusod megtalálásához további segítséget találsz a Hogyan kezdjem? című cikkben.

1-es - A tökéletességre törekvő

Egyéb elnevezései: A reformer, az aktivista, a szervező, a moralista, a kritikus

Fő motivációja: hogy hibátlan lehessen

Fő vágya: Az a vágy vezérli, hogy helyesen éljen, tökéletesítse önmagát és másokat, és elkerülje a dühöt.

Fő félelme: Attól fél hogy téved, hogy hibázik, hogy ő maga rossz, gonosz, alkalmatlan, vagy javíthatatlan vagy korrumpálható.

Fő gyengesége: Neheztelés - Miközben tökéletességet követel önmagától, másoktól is elvárja a tökéletességet. Közérzetét jellemzi, hogy utálja magát a saját tökéletlenségéért, mások felé pedig csalódás érez.

Fő követelése: (Amit hallani akar): Ez igen, jÓ vagy!

Lehetséges szárnyak: a Kilences és a Kettes

Fejlődési irány:a Hetes

Stressz irány: a Négyes

2-es - A segítő

Egyéb elnevezései: A szolgálatkész, az adakozó

Fő motivációja: hogy szeressék

Fő vágya: Az a vágy vezérli, hogy szeressék és megbecsüljék, kifejezze pozitív érzéseit mások felé, és elkerülje, hogy úgy tűnjön, mint aki szükséget szenved. A társadalmi hagyományok inkább a nőkben erősítik a Kettes tulajdonságokat.

Fő félelme: Fél, hogy elutasítják, hogy nemkívánatosnak, értéktelennek, rászorulónak, jelentéktelennek, nélkülözhetőnek vagy a szeretetre méltatlannak találják.

Fő gyengesége: Büszkeség – Folyamatosan függésbe hozza magát azáltal, hogy tetteiért várja mások jóváhagyást, ugyanakkor küzd is ez ellen a függőség ellen, áhítva a társadalmi elvárásoktól való szabadságot.

Fő követelése: (Amit hallani akar): Szükség van rád, szeretük!

Lehetséges szárnyak: az Egyes és a Hármas

Fejlődési irány:a Négyes

Stressz irány: a Nyolcas

3-as - Az eredményes

Egyéb elnevezései: Az eredményes, a példakép, a felmutató, a motivátor, “a legjobb”, a státusz kereső, a példakép

Fő motivációja: hogy felülmúlhassa a többieket

Fő vágya: Az a vágy vezérli, hogy produktív legyen, sikert érjen el, és elkerülje a kudarcot és a szégyent.

Fő félelme: Fél, hogy inkompetensnek, rossz hatékonyságúnak vagy értéktelennek tartják; fél hogy elveszti a sikerességet és a sikeresség látszatát.

Fő gyengesége: Ügyeskedés - Kevés türelme van mások eredménytelenségéhez, hatékonyabb és gyorsabb módszereket keres a saját céljai elérésére. A törtetés végül mégsem lesz hatékony.

Fő követelése: (Amit hallani akar): Simán úgy szeretünk, ahogy vagy!

Lehetséges szárnyak: a Kettes és a Négyes

Fejlődési irány:a Hatos

Stressz irány: a Kilences

4-es - Az individualista

Egyéb elnevezései: a művész, a romantikus, a tragikus áldozat, a különleges ember, a különc

Fő motivációja: hogy egyedi és eredeti lehessen

Fő vágya: Az a vágy vezérli, hogy tisztában legyen az érzéseivel, megértsék őt, megtalálja az élet értelmét, és elkerülje, hogy átlagosnak tűnjön.

Fő félelme: Fél az érzelmi sivárságtól, az unalmasságtól. Tart az átlagosságtól, a jelentéktelenségtől és az egyszerű hétköznapiságtól.

Fő gyengesége: Irigység – Ennek a személynek az igazi társa mindig valahol az álmok határán lebeg. "Ha egyszer megjelenne, akkor minden jóra fordulna, hitelessé és tökéletesen eredetivé válna..."

Fő követelése: (Amit hallani akar): Annak látunk, aki vagy!

Lehetséges szárnyak: a Hármas és az Ötös

Fejlődési irány:az Egyes

Stressz irány: a Kettes

5-ös - A megfigyelő

Egyéb elnevezései: A vizsgálódó, a gondolkodó, az újító, a specialista, a radikális, a szakértő

Fő motivációja: hogy értse a dolgokat

Fő vágya: Az a vágy vezérli, hogy mindent tudjon és értsen, önellátó legyen, és elkerülje, hogy butának tűnjön.

Fő félelme: Fél, hogy rátörnek a világára, fél a megsemmisüléstől, a nemléttől vagy hogy mások lehengerlik, képtelennek vagy tudatlannak gondolják. Tart attól, hogy elveszti az energiáit.

Fő gyengesége: Visszahúzódó megfigyelő - Számára az élet egy biztonságos, rejtett helyről nézve egészen lenyűgöző, de túlságosan ijesztő ahhoz, hogy részt is vegyen benne.

Fő követelése: (Amit hallani akar): A szükségleteid nem jelentenek gondot!

Lehetséges szárnyak: a Négyes és a Hatos

Fejlődési irány:a Nyolcas

Stressz irány: a Hetes

6-os - A kétkedő

Egyéb elnevezései: A lojális, a hithű, a hibakereső, a hagyományőrző, az oszlopos tag, az óvatosa

Fő motivációja: hogy biztonságba lehessen

Fő vágya: A biztonság igénye motiválja. A fóbiás Hatos látszólag félénk, és bíztatásra vár. A kontrafóbiás hatos viszont szembeszáll a félelmével. Mindkét vonás jelen lehet ugyanazon személyben.

Fő félelme: Fél, hogy rátör a félelem érzése, hogy támogatás, biztonság vagy útmutatás nélkül marad; fél hogy hibáztatják, kiszúrják vagy hogy elhagyják.

Fő gyengesége: Aggályoskodás – Aggódva pásztázza az élet horizontját, a legrosszabb forgatókönyveket keresi, próbálja előjelezni, megelőzni. Félelemben él. Keresnie kell, egy erős vezetőt, egy szervezetet vagy bármit, ami védelmet ígér a bármikor várható katasztrófa ellen.

Fő követelése: (Amit hallani akar): Nyugi, biztonságban vagy!

Lehetséges szárnyak: az Ötös és a Hetes

Fejlődési irány:a Kilences

Stressz irány: a Hármas

7-es - A rajongó

Egyéb elnevezései: A sokoldalú, a csodagyerek, az ínyenc, az energiabomba

Fő motivációja: hogy "azt, és még azt is" megtapasztalhassa

Fő vágya: Az a vágy vezérli, hogy boldog legyen, élvezetessé tegye a dolgokat, megossza magát a világgal, és elkerülje a szenvedést és a fájdalmat.

Fő félelme: Fél az unalomtól, vagy hogy lemarad valamiről ígéretesről. Fél a fájó érzelmek megjelenésétől.

Fő gyengesége: Falánkság – A jelen manipulálásával foglalkozik, hogy a jövő tökéletes legyen és az eszméi beteljesüljenek. Amikor a jövő jelenné válik, némileg csalódott, és máris újra a jövő tervezgetése felé irányul a figyelme.

Fő követelése: (Amit hallani akar): Gondoskodunk rólad!

Lehetséges szárnyak: a Hatos és a Nyolcas

Fejlődési irány:az Ötös

Stressz irány: az Egyes

8-as - A kihívó

Egyéb elnevezései: A vezető, a védelmező, a vállalkozó, a független ember, a Szikla

Fő motivációja: hogy kézben tarthassa a dolgokat

Fő vágya: Az a vágy vezérli, hogy önálló és erős legyen, befolyással legyen a világra, és elkerülje, hogy gyengének és esendőnek tűnjék.

Fő félelme: Fél a sebezhetőségtől, a gyengeségtől, a tehetetlenségtől, a kiszolgáltatottságtól. Fél, hogy manipulálják és átveszik felette az irányítást.

Fő gyengesége: Gerjedelem/mértéktelenség – Mivel tudatában van annak, hogy egy igazságtalan világban él, nagyon érzékeny a rá irányuló tisztességtelen cselekedetekre vagy gondolatokra. Azonnali válasza az elégtétel, a bosszú.

Fő követelése: (Amit hallani akar): Nem árulunk el!

Lehetséges szárnyak: a Hetes és a Kilences

Fejlődési irány:a Kettes

Stressz irány: az Ötös

9-es - A békítő

Egyéb elnevezései: Az optimista, az utópista, a mediátor, a gyógyító, a “semmi különös”

Fő motivációja: hogy egyensúlyba lehessen

Fő vágya: Az a vágy vezérli, hogy béke legyen körülötte, egységben legyen másokkal és a környező világgal, és elkerülje a konfliktust. Minthogy a Kilences képes leginkább felvenni a másik nyolc típus vonásait, nagyon változatos a személyisége, a gyengédtől és visszafogottól a függetlenig és erőteljesig.

Fő félelme: Fél, hogy konfliktusba kerül, hogy feszültséget, viszályt kell átélnie; fél a kirekesztettség és figyelmen kívül hagyottság érzetétől; fél a kapcsolatvesztéstől.

Fő gyengesége: Lustaság – Szeretne egy irreális és edealizált világban maradni, ahol megőrizheti a békéjét, elkerülik a gondok, sőt, még a harag érzése is elkerüli. Szeretne feloldódni egy közegben, amibe feloldhatja a saját szenvedélyeit, képességeit, vágyait, szükségleteit és értékeit.

Fő követelése: (Amit hallani akar): Számít, hogy itt vagy!

Lehetséges szárnyak: a Nyolcas és az Egyes

Fejlődési irány:a Hármas

Stressz irány: a Hatos

Enneagram típus leírása

Racionális, idealista típus

Az a vágy vezérli, hogy helyesen éljen, tökéletesítse önmagát és másokat, és elkerülje a dühöt.

Részletesen

Enneagram típus leírása

Törődő kapcsolatorientált típus

Az a vágy vezérli, hogy szeressék és megbecsüljék, kifejezze pozitív érzéseit mások felé, és elkerülje, hogy úgy tűnjön, mint aki szükséget szenved. A társadalmi hagyományok inkább a nőkben erősítik a Kettes tulajdonságokat.

Részletesen

Enneagram típus leírása

Sikerorientált célközpontú típus

Az a vágy vezérli, hogy produktív legyen, sikert érjen el, és elkerülje a kudarcot és a szégyent.

Részletesen

Enneagram típus leírása

Érzékeny, befelé forduló típus

Az a vágy vezérli, hogy tisztában legyen az érzéseivel, megértsék őt, megtalálja az élet értelmét, és elkerülje, hogy átlagosnak tűnjön.

Részletesen

Enneagram típus leírása

Erősen gondolkodás- és ismeretorientált típus

Az a vágy vezérli, hogy mindent tudjon és értsen, önellátó legyen, és elkerülje, hogy butának tűnjön.

Részletesen

Enneagram típus leírása

Elköteleződő, biztonságra törekvő típus

A biztonság igénye motiválja. A fóbiás Hatos látszólag félénk, és bíztatásra vár. A kontrafóbiás hatos viszont szembeszáll a félelmével. Mindkét vonás jelen lehet ugyanazon személyben.

Részletesen

Enneagram típus leírása

Tempós, élménykereső típus

Az a vágy vezérli, hogy boldog legyen, élvezetessé tegye a dolgokat, megossza magát a világgal, és elkerülje a szenvedést és a fájdalmat.

Részletesen

Enneagram típus leírása

Erőteljes, domináns típus

Az a vágy vezérli, hogy önálló és erős legyen, befolyással legyen a világra, és elkerülje, hogy gyengének és esendőnek tűnjék.

Részletesen

Enneagram típus leírása

Nyugodt, félrevonuló típus

Az a vágy vezérli, hogy béke legyen körülötte, egységben legyen másokkal és a környező világgal, és elkerülje a konfliktust. Minthogy a Kilences képes leginkább felvenni a másik nyolc típus vonásait, nagyon változatos a személyisége, a gyengédtől és visszafogottól a függetlenig és erőteljesig.

Részletesen