Hogyen használjam az enneagramot? | ENNEA.HU

• Hogyan használjam? •
Belső munka az Enneagrammal

Az Enneagramot az önismeret felől mutatjuk be, de elkerülhetetlen, hogy a születő felismerések során másokra is "ráismerünk", miáltal az egész viszonyrendszerünk új szempontokkal bővül.

I.
Kezdd az egyes típusok megismerésével!

Az Enneagram használatához a legjobb kezdés, ha megismerkedünk a kilenc típussal. A típusok megismerése olyan, mint amikor egy vaktérképre feljelöljük a városok helyét. Javasoljuk, hogy ne a hosszú leíró esszékkel kezdjük, hanem inkább ismerük meg az egyes típusok elnevezésit, fő vágyait, erősségeit, csapdáit, félelmeit, valamint a kommunikációs stílusát. Átszűrve magunkon az egyes motivációkat felismerésekre juthatunk, hogy mi magunk miben vagyunk érintettek - és mi az, ami egyáltalán nem jellemző ránk. (Meglepő módon ez utóbbi is fontos!)

II.
Folytasd a típusok kapcsolatrendszerével

Ha már felfedeztünk rokon vonásokat bizonyos típusokkal, akkor érdemes belefogni az egyes típusok alaposabb megismerésébe, illetve a típusok közötti sajátos kölcsönhatások vizsgálatába. A kölcsönhatások megértése olyan, mint egy vaktérképen megrajzolni a városokat összekötő útvonalakat. Az Enneagram tanításának ezeket a kifinomultabb aspektusait is felhasználhatjuk a személyiség dinamikájának megértésére. Ezek azok az ismeretek, amelyek az egyéni fejlődés, az önfejlesztés irányába ösztönzik a tanulót.

Enneagram mélyebb összefüggései

  • Az egyes típusok motivációi
  • Lehetséges szárnyhatások
  • Stressz- és biztonságtípusok
  • Ösztönvariánsok (altípusok)
  • Gyermekkori alaphelyzet
  • Az enneagram triádjai

III.
Csak a lényegre! - Ne engedj a csábításnak!

Az Enneagram különböző rétegei mind nagyobb betekintést nyújthatanak a személyiség összetettségébe és árnyalataiba. A részletekbe való belemerülés azonban egy csapdát is jelent - legalább is a szellemi fejlődés szempontjából. Az enneagram önismereti segédletének nem az a lényege, hogy egyre részletesebb és találóbb részletleírásokkal szórakoztassa az egót, hanem hogy a gyökér motivációdat tudatosítva, a pozitív és a negetív aspektusok megvilágításával a kezedbe adja a változás és a döntés lehetőségét, és rámutassa a fejlődésed lehetséges irányaira. Sőt, azt is nagy pontossággal megmutatja, hogy merre ne menj, hogy melyek azok az irányok, amelyek egy-egy enneaa-típust még jobban belemerevítenek a személyiség valamely destruktív sémájába. Ötleteket ad ezek tudatos elengedéséhez vagy a kiváltásához.

Kíváncsi vagy saját típusodra?
Csináld végig az Enneagram tesztet és tudd meg melyik típusba tartozol!