A ma ismert modern enneagram létrehozói

Habár az enneagram eredete és története körül zajlanak viták, leszögezhető, hogy a ma ismert modern enneagram alapjának lefektetése a bolíviai származású pszichológus és spirituális tanító, Oscar Ichazo munkáiból eredeztethető 1950-es évekből, valamint chilei pszichiátertől, Claudio Naranjótól, az 1970-es évekből. Több ősi hagyomány mellett mindkettőjükre hatással volt még George Gurdjieff, valamint az általa képviselt Negyedik Út ide vonatkozó tanítása.

A személyiség enneagramjának a fentiek által lefektetett stabil alapjaira azóta számos iskola épült, ki-ki hozzátéve, pontosítva, kidolgozva bizonyos részleteket, máskor elméleteket fűzve hozzá (szárnyak, fejlettségi szintek, narratív hagyomány, típushármasok, stb.) Ezen bővítmények olykor gazdagítják, olykor pedig hangzatos spekulációkkal bővítik az enneagram törzsanyagát.

Georges Ivanovich Gurdjieff (1872 – 1949)

Görög-örmény misztikus és spirituális tanító, aki szent táncával tett szert kezdeti hírnévre. Harmonikus emberi fejlődés intézete néven iskolát is alapított. Az enneagram újkori atyja. (Wikipédia)

Oscar Ichazo (1931 – 2020)

A nemzetközi Arica School megalapítója, és a mai formájában ismert kilenc pólusú Enneagram alapelveinek lefektetője. (Wikipédia)

Claudio Naranjo (1932 – 2018)

Chilei születésű pszichoterapeuta, az integrál pszichológia egyik úttörője, széles körben elismert spirituális tanító. Az Oscar Ichazo enneagram-tanításainak továbbfejlesztője. Személyiség enneagramja szilárd pszichológiai alapokra helyezte Ichazo intuitív tipológiáját. Megalapította a szellemi képzést nyújtó  Seekers After Truth (SAT) Intézetet. A 20. századi spirituális ébredés egyik kiemelkedő alakja, számos könyv szerzője. (Wikipédia)

Don Richard Riso (1946 – 2012)

A személyiség enneagram amerikai tanítója. Könyveit, melyeket számos nyelvre, többek között magyarra is lefordítottak, a modern enneagram alapműveinek tartják. Ismeretanyagában alapvetően Ichazo és Naranjo alapvetéseire támaszkodik, de számos újítással is előállta, amelyek közül talán a legismertebb a fejlettségi szintek részletes kidolgozása.

1991-ben csatlakozott hozzá későbbi társa, Russ Hudson, hogy közösen elkészítsenek egy Enneagram típus meghatározó kérdőívet, a Riso–Hudson Enneagram Type Indicator-t (RHETI), melynek jelenleg is több fejlesztési változata használatos.

1995-ben közösen alapították meg a new york-i Enneagram Institute-ot, amely több csatornán (oktatás, kutatás, webes ismeretterjesztés, workshop) is az enneagram egyik legjobb információs bázisa.

Russ Hudson

Don Richard Risoval közösen alapították az Enneagram Institute-ot(Lásd Don Richard Riso alatt). Elismert és népszerű oktatója az enneagramnak, számos publikációja mellett két klasszikussá vált enneagram tankönyv társszerzője.

David Danies

Dr. David Daniels, aki a Stanford Medical School-on  a pszichiátria és a viselkedéstudományok professzora, a kilenc személyiség-stílus enneagram-rendszerének egyik kiemelkedő fejlesztője, és a híres The Essential Enneagram (Harper Collins) című könyv szerzője, amely könyvet az enneagram személyiségtípus meghatározásának legmegbízhatóbb módszereként tartanak számon.

Megjegyzés