Tudtad, hogy sokféle enneagram létezik? A legismertebb ezek közül az, amelyik a személyiségünkkel foglalkozik.
Az Enneagram rendszere

A kilenc személyiségtípus

Enneagram teszt

Az Enneagram elmélete

Egy szempontból a személyiség enneagramja kilenc különálló személyiségtípus halmazának tekinthető. Az egyes típusokat hagyományosan - praktikus okból - egy-egy szám jelöli. A valós személyiségben az egyes típusok nem különülnek el ilyen élesen, mégis jól felismerhetők a hangsúlyok. Az egyén valójában mind a kilenc típust jól ismeri önmagában vagy önmaga körül, de közűlük határozottan kitűnik egy - néha akár kettő-három is -, amelyben fokozottan magára ismer. Az enneagram elmélete szerint a kölcsönhatások ellenére mindenkinek van egy gyermekkortól kialakult domináns személyiségtípusa, ami az ő alap személyiségtípusának tekinthető.

A személyiség enneagramja kilenc drámaian eltérő módját írja le annak, hogy látjuk és éljük meg a világot. Az egyes típusokhoz jellemző gondolkozási érzelmi és cselekvési minták tartoznak, amelyek a fájdalmastól a felszabadultig, számos szintem juthatnak kifejezésre. Annak megértése, hogy az egyes típusok hogyan éreznek belülről,  térképet adnak számunkra a megértéshez. (lásd pl. VISKÓ modell). Mindaz a kiszámíthatatlan bonyodalom, amit a főnökök, szülők, munkatársak, párkapcsolatok, sőt mi magunk is okozunk magunknak, hirtelen értelmet nyer, ha képesek vagyunk a saját perspektívánkból kilépni, és meglátni az egyes világnézetek mögött meghúzódó - többnyire rejtett - motivációt.

Az enneagram különlegessége

A személyiség enneagramjának legnagyobb érdeme, ami egyben ki is emeli a különféle személyiségeléméletek közül, hogy alapvetően nem a személyiség behatárolására, hanem a személyiség fejlesztésére és kiteljesítésére alkották meg. Létrehozói több ezer éves szellemi hagyományok felismeréseit egyesítették és öntötték modern formába. (Lásd Az ennegaram története)

Az enneagram emberképe

A enneagram elmélete szerint az ember nem csupán a személyiségtípusa, hanem egy olyan fejlődésre képes szellemi lény, amely a személyiségtípusának destruktív mintáit (ego-fixáció) meghaladva, a pszichológiai síkokon is túlra, egyetemes felismerésekre képes eljutni.

Az enneagram néhány ismérve