Mi az Enneagram, és mire hasznáható?

• Mi az az Enneagram? •

A típusokról

Enneagram egy olyan rendszer, amely megmutatja azt a kilenc módot, ahogyan az emberek a világon alapértelmezés szerint élnek.

Az "élnek" szó itt világlátást, érzelmi beállítódást valamint tipikus szokásokat, viselkedést, reakciókat jelent.

Az Enneagram ad egy kulcsot ahhoz, hogy mit miért gondolunk, érzünk és teszünk.

A a kilenc típus alapvető motivációinkon alapul. Ha elmélyülünk az Enneagramban, jobban megérthetjük önmagunkat, és elkezdhetünk fejlődni, növekedni.

Az Enneagram meglepően egyszerűnek tűnhet, és mégis több mélység van benne, mint gondolnád. Messze több, mint egy személyiségcímke, amire hivatkozhatunk önigazolás végett, vagy mások megitélése céljából.

Ki vagyok?

Az Enneagram azzal kezdődik, hogy rátekintést ad önmagadra. Segít rátalálni, hogy a kilenc személyiségstílus közül a leginkább melyik jellemző rád. Az Enneagram szerint te a lehetőség vagy, aki a saját fejlődésében jelenleg éppen itt tart.

Miért vagyok olyan, amilyen vagyok?

Az Enneagram ezután mélyebbre viszi a dolgokat, és rámutat bizonyos okokra, hogy miért vagy az, aki vagy. Ráismerhetsz a mélyben lévő motivációidra, amelyek tetteidet, gondolataidat, érzéseidet mozgatják.

Hogyan változtassak?

Az Enneagram az elemzéssel korántsem ér véget. Megadja azokat az eszközöket, amelyek segítenek a változtásban, a hibás sémák felülírásában, és a teljes szemléleted kitágulásában. Ez a csodálatos az Enneagramban: megmutatja, hogyan lehetsz önmagad legjobb verziója.

Tudj meg többet az Enneagramról!

Az Enneagram szimbólumról

  • Az Enneagram kifejezés a mai szóhasználatban általában egy kilenc személyiségtípusból álló rendszerre utal. Eredetileg az enneagram egy régtől ismert csillagszerű kilences alakzat, amelyet különféle tartalmakhoz rendelt jelképeként használtak.
  • Az enneagram ábrához később hozzárendelt kilenc személyiségtípus (ennea-típus) csak kiindulópont a rendszer megértéséhez.
  • Az Enneagramba koncentrálódó lélektani tudásanyagot eleve az önfejlesztésre, önismeretre és önmeghaladásra alakították ki, és ezért másra hivatott, mint a leíró jellegű személyiségtipizáló rendszerek.
  • Az Enneagram, ha jól használják, a szabadság felé visz, nem a determináltság felé.

Mennyire hiteles?

Az ennea-típusokról nemcsak sok félretájékoztatás kering az interneten, de az információk gyakran töredékesek, hiányosak vagy félrevezetők. A továbbiakban egy helyen próbálunk rövid, de alapos és gyakorlatias áttekintést adni az Enneagram személyiségtípus-rendszeréről. Előre bocsájtjuk, hogy mivel az Enneagram "nyílt forráskódú", ezért vannak:

  1. mindenki által elfogadott közös alapok (pl. a 9 típus meghatározása),
  2. apró terminológiai eltérések,
  3. különféle elfogadottságú lélektani bővítmények (fejlettségi szintek, ösztönvariáns elmélet, szárny-teória),

Az ENNEA.HU az Enneagramról szóló egyre bővülő anyagából azokat a lehetőségeket hangsúlyozza, melyeket a saját kutatásai és a saját tesztrendszeréből nyert adatok alátámasztanak.

Az Enneagram ajándékai

I. ajándék

A részletes típuselemzések által ki-ki tudatosítja magában a személyiségének láthatlan hajtóerőit.

II. ajándék

A feljődési irányokat és a kerülendő irányokat megjelölve egyfajta transzformációs programot ad.

III. ajándék

Más emberek mozgatórugóinak megértésével a kapcsolatainkat harmonikusabbá és kiegyensúlyozottabbá tehetjük.