Tudtad, hogy sokféle enneagram létezik? A legismertebb ezek közül az, amelyik a személyiségünkkel foglalkozik.
Az Enneagram haszna

Az Enneagram haszna

"Ismerd meg tenmagad!"

A delphoi jósda felirata azt állítja, hogy az igazi kérdésekre nem odakint, hanem önmgunkban találhatjuk meg a választ. Kérdezhetnéd, hogy "Na igen, de hogyan?" Személyiségünk annyira színes és összetett, hogy sokszor azt sem tudjuk, milyen tudati erők alakítják sorsunkat. Útmutatás nélkül nehezen fogjuk felfedezni valódi erősségeinket és gyengeségeinket. Az Enneagram egy erre a célra megalkotott eszköz. Segítséget nyújt hogy rendet teremtsünk ömagunkban: lássuk a felszínt és lássuk a mélyt. Lássuk a lahetőségeinket, és azt is, hogy mit kell végleg elengednünk.

Az Enneagram típusunk tanulmányozásával magyarázatot kapunk arra, hogy belső tapasztalataink hogyan formálják látható viselkedésünket. Így sok gondolatunk, érzésünk és reakciónk, amelyeken gyakran meglepődünk, vagy néha ingerültek vagyunk, hirtelen értelmet nyer.

Azok az emberek, akik nem értik, mi is valójában az Enneagram , néha elutasítják, mert úgy hiszik, hogy ez valamiféle „beskatulyázás”. Olykor ahhoz ragaszkodnak, hogy bennük minden típusból van egy kevés, és hogy ők túságosan is egyediek ahhoz, semhogy egy típushoz tartozzanak!

Az Enneagram elmélet semmit nem bizonygat. Sőt, a kétkedők számára kifejezetten haszontalan. A keresők számára viszont izgalmas felfedezőutat kínál, olyan felismeréseket, amelyek által magát is és a környezetét is mélyen megértheti, és ezáltal gördülékenyen navigál az életében. Saját beidegződéseink és a létrehozott korlátaink felismerése segít abban, hogy lendületet adjunk a személyes fejlődésnek. Megtanulhatjuk, hogy kikerüljük a gondolati és érzelmi mintáink buktatóit, és félretegyünk néhány olyan automatizmust, amelyek a személyiségtípusunkra jellemzőek.

A jó hír ugyanis az , hogy az Enneagram végső célja éppen ama képzetes "skatulya" elhagyása, amelyben tudtunkon kívül mindig is benne voltunk.

  • Növeli a tudatosságot és az önbizalmat.
  • Lehetővé teszi az alapvető érzelmi problémák tisztázását.
  • Keretet biztosít az alapvető motivációkból fakadó funkcionális és diszfunkcionális viselkedések megértéséhez.
  • Növeli az együttérzést önmaga és mások iránt.
  • Segít a múlton való elmélkedésben, és utakat teremt a pozitív változáshoz
  • Egyéni növekedési utakat kínál.

Hogyan működnek mások?

Amint áttekintést nyertünk saját személyiségünkről , elkezdjük feltenni magunknak ezt a kérdést. Az Enneagrammal való munka során az egyik nagy meglepetés annak felismerése, hogy mások nem úgy ketyegnek, mint mi! Ahogy betekintést nyertünk saját személyiségmintázatunkba, és közben figyelni kezdjük más minták működését is, fokozatosan megismerjük az emberi viselkedés teljes spektrumát. Megismerkedünk mind a kilenc személyiségtípussal, így lehetővé válik a sajátunktól teljesen eltérő életszemléletek megismerése.

Abban a pillanatban, amikor elkezdünk kölcsönhatásba lépni másokkal , rájövünk, milyen hasznos ismerni a kilenc különböző Enneagram-típust. Érteni kezdünk más nézőpontokat, szükségleteket és prioritásokat, és megtanuljuk ügyesen kezelni a különbségeket. Családi, baráti és munkahelyi kapcsolatainkban gyakoribb élmény lesz a kölcsönös megértés és a konfliktusok elkerülhetősége.

Az Enneagram-rendszer ismerete segít bennünket a másokkal való interakcióban. Nem meglepő, hogy gyakran használják az üzleti világban, ahol a legnépszerűbb felhasználási területe a kommunikáció, a csapatépítés, a vezetés, az értékesítés, a coaching valamint a sikeres tárgyalás.